Aktuelt
Yrkessykdom – rettigheter når man blir syk av arbeidsforholdene
En yrkessykdom er en sykdom man har blitt påført på grunn av skadelig påvirkning fra arbeidsmiljøet.
Kristian Kleppe – trer inn i rollen som advokat
Vi kan med glede meddele at Kristian Kleppe nå har fått advokatbevilling og trer inn i rollen som advokat. Han har allerede vært en del av vårt team hos Advokatfirma Øglænd & Co AS i to og et halvt år.
Gjeldshåndtering
Dersom du har havnet i en situasjon hvor du ikke lenger evner å betjene egen gjeld og livsopphold har du tradisjonelt sett hatt to relevante alternativer- gjeldsordning eller konkurs. Førstnevnte har over lenger tid vært preget av lang kø og saksbehandlingstid, mens sistnevnte ikke løser gjeldsproblemene.
Ny Advokatfullmektig – Asle Balke Murvold
Vi ønsker advokatfullmektig Asle Balke Murvold velkommen til oss! Asle tiltrådte stillingen som advokatfullmektig i Øglænd & Co september 2024.
Slik sier du opp leieboeren ved brudd i leiekontrakten
Norge har et sterkt leieboervern. Mislighold er ikke nok til å kaste ut en leieboer. I tillegg må man ha særskilt tvangsgrunnlag, og det er viktig å gjøre ting i riktig rekkefølge for å unngå at prosessen tar månedsvis.
Forbruker får større rettigheter
Nye endringer i forbrukerkjøpsloven gir større rettigheter til forbruker. Det går ikke lenger an for butikker og forhandlere å selge ting som de er til forbrukere. De nye reglene gjelder også for brukte gjenstander.
Hvem skal barnet bo hos?
En 50/50 ordning er vanligst å se når foreldrene samarbeider godt etter brudd, men ved uenighet må retten bestemme. Normalt blir det da fast bosted hos den ene og samvær med den andre forelderen.
Jeg skal skilles, hva gjør jeg nå?
Cirka 50 prosent av alle ekteskap ryker i Norge. I forelskelsens lykkerus, er det ikke alle som har tenkt over hva som skjer med eiendelene hvis det blir brudd. Da kan det være lurt å rådføre seg med en advokat. Spesielt hvis det foreligger skjevdeling.
Har man rett til å angre et kjøp?
Vi er inne i en tid det handles enorme mengder med varer. Men hvilke rettigheter har vi egentlig når det kommer til å bytte eller angre noe vi har kjøpt? Her kommer en oversikt.
Nedbemanning, ingen enkel sak
I en tid med prisstigning og medieoppslag med flere store konkurser, ser man et økt behov for å redusere kostnader. For mange bedrifter er lønns- og administrasjonskostnader av ansatte en betydelig utgiftspost. Å starte en nedbemanning i god tid kan derfor være lurt, men det er ingen enkel sak.
Grunnlag og vilkår for oppsigelse av arbeidstaker
Oppsigelse på grunn av «arbeidstakers forhold» innebærer at det er arbeidssakers handlinger eller egnethet som begrunner oppsigelsen. For at en oppsigelse skal være gyldig stilles strenge krav til saklighet, grunnlag og prosess.
Nedbemanning og oppsigelse som kostnadsbesparende tiltak
I tøffe økonomiske tider kan bedrifter se seg nødt til å nedbemanne som et ledd i kostnadsbesparende tiltak. Nedbemanning innebærer at en bedrift reduserer antall ansatte ved oppsigelser på grunn av forhold på virksomhetens side, altså at bedriftsøkonomiske forhold begrunner oppsigelsen(e).
Tinde Energi kaster ut strømkunder – Hvilke rettigheter har du?
En periode med høye strømpriser har skapt uro i strømmarkedet. Stadig hører man om kunder som får store forskuddsfaktura og blir kastet ut av lukrative strømavtaler dersom disse ikke betales. Men har strømselskapene lov til dette?
Arverett: Ektefellens og samboerens rettigheter til felles bolig og løsøre under skiftet
Hvilke rettigheter har man som ektefelle eller samboer under skiftet ved ektefellens/samboerens død? Kan barna kaste en ut på dagen? Kan man bruke bilen videre? Må man betale husleie?
Eiendomsmegling – oppgjørsoppdrag: For deg som skal selge bolig, og vet hvem du skal selge til, eller hvis du selger boligen din selv
Advokatfirma Øglænd & Co tilbyr oppgjørsoppdrag til deg som skal selge bolig, og som ikke egentlig har behov for den fulle bredden i det en eiendomsmegler kan tilby med annonsering og annet.
Hva kan ektefeller med barn bestemme i testament?
Vi bistår ofte ektefeller med mine, dine og våre barn med hensyn til arv og skifte. Noen ønsker å gi mest mulig til ektefellen, mens andre vil at et eller flere av barna skal få mest mulig.
Kjøp og salg av bolig – Om Skjeggkre var restlyte etter utført retting
Høyesterett avgjorde 26.mars 2021 (HR-2021-668-A)[1] en sak om prisavslag etter forekomst av skjeggkre. Avgjørelsen reiste prinsipielle spørsmål om risikofordelingen mellom selger og kjøper etter at forekomsten av skjeggkre var blitt fjernet for selgers regning, og deretter om rettingen i seg selv kunne gi grunnlag for prisavslag.
Hva skal til for å gjenåpne en straffesak?
Spørsmålet er dagsaktuelt etter den mye omtalte gjenåpningen av Baneheia-saken. Det går et skille mellom saker som er henlagt av politiet, og saker der retten har avsagt en dom.
Fastlåste tvister i små boligsameier kan løses ved oppløsning eller reseksjonering
Hva gjør du når sameiet i den faste eiendommen ikke fungerer? Det er to veier ut av uføret; oppløsning av sameiet eller reseksjonering av boligen, for deretter å eventuelt selge din seksjon.
Kostnadsstyring ved bruk av advokat
Et av de første spørsmålene vi ofte får fra nye klienter er hva det koster å bruke oss. Dette er et helt forståelig spørsmål, og vi samarbeider gjerne med klienten fra steg til steg for å styre kostnadene i saken. Det er sluttsummen som teller, og vårt mål er at det skal lønne seg å bruke oss.
Hvordan nedbemanne
Nedbemanning innebærer at en bedrift reduserer antall ansatte ved oppsigelser på grunn av forhold på virksomhetens side. For at slike oppsigelser skal være lovlige, må det foreligge saklig grunnlag for nedbemanningen.
Oppsigelse – Tilbakeholdte opplysninger ved ansettelsen
En arbeidstaker unnlot ved ansettelsen å opplyse om at han hadde blitt avskjediget på grunn av samarbeidsproblemer og beskyldninger om drapstrusler mv. av tidligere arbeidsgiver. Den nye arbeidsgiveren la til grunn at dette tilsa at den ansatte ikke var pålitelig, og mente dette var nok til å begrunne en oppsigelse.
Korona – Oppsigelse under permittering
Etterhvert som korona-krisen drar ut i tid, begynner det å bli klart for mange at problemene man står ovenfor som ansatt eller arbeidsgiver ikke er så forbigående som det man først trodde. Vi opplever nå at spørsmålet om oppsigelser av permitterte ansatte blir stadig mer aktuelt.
Korona – Hvor lenge kan man være permittert?
Flere som har mottatt dagpenger i forbindelse med korona-krisen har nå nådd maksimal dagpengeperiode, og har ikke lenger rett på dagpenger. Samtidig er det fremdeles uklart hvor lenge den pågående krisen vil vare.
Hvem eier huset når samboerforholdet tar slutt?
En problemstilling som går igjen når vi skal bistå klienter ved oppgjør etter et samboerforhold, er hvem som eier huset, og med hvilken brøk. Der det er skrevet en samboeravtale om forholdet, er saken stort sett uproblematisk å løse. Vi anbefaler derfor alle samboere, særlig de som eier bolig, fritidseiendom, bil og liknende i fellesskap, å skrive en samboeravtale.
Royalkledning har usikre brannegenskaper – hva nå?
I tilsynssak fastslår Direktoratet for byggkvalitet (DiBK) at én royalbehandlet kledning med brannhemmende overflatebehandling (MøreRoyal brannmalt med ES/VFR fra Talgø MøreTre AS) hadde dårligere brannegenskaper enn opplyst ved salg.
Frister ved klager etter forbrukerkjøpsloven og foreldelse
Forbrukerkjøpsloven regulerer salg av ting fra næringsdrivende til en privatperson. Denne loven gir et sterkt vern dersom det er feil ved det kjøpte, men forbrukere kan også miste sine rettigheter ved passivitet.
Nulltimerskontrakter er brudd på arbeidsmiljøloven
Nulltimerskontrakter er arbeidskontrakter der stillingsprosent ikke er oppgitt, hvor arbeidstaker ikke vet minimum antall timer vedkommende skal jobbe. Vi opplever at mange som kontakter oss for bistand i arbeidstvister fremdeles har slike arbeidskontrakter, til tross for lovendringen som gjorde slike arbeidsavtaler ulovlige i 2019.
Ny arvelov fra 1.1.2021 – De viktigste endringene
Den nye arveloven trer i kraft 1. januar 2021. Arvelater får nå større frihet til å bestemme hvordan arven skal fordeles, barn fra tidligere forhold gis bedre vern, og den såkalte pliktdelsarven for arvingens barn økes.
Dekning av saksomkostninger ved klager til det offentlige
Det er ofte kostbart og tidkrevende å kjempe for sine rettigheter i møte med NAV, kommunens byggesaksavdelinger og andre offentlige organer. Dersom du klager og får medhold, har du som hovedregel krav på å få dekket nødvendige utgifter i forbindelse med klagebehandlingen.
Kan arbeidsgiver pålegge ansatte å jobbe på hjemmekontor?
Koronakrisen har medført at mange arbeidstakere blir pålagt av arbeidsgiver å jobbe hjemmefra. Mange opplever en slik arbeidsform som belastende, og ønsker så langt som mulig å få utføre arbeidet på sitt faste arbeidssted. Har arbeidsgiver rett til å kreve at de ansatte jobber fra hjemmekontor?
Skjulte lydopptak av samtaler med arbeidsgiver
Det er ofte vanskelig for en arbeidstaker å bevise trakassering, mobbing eller andre kritikkverdige forhold på arbeidsplassen. I hvilken grad kan en arbeidstaker benytte seg av skjulte opptak for å ivareta sine interesser i slike situasjoner?
Forbud mot bruk av mobiltelefon under midlertidig stans ved kjøring
Høyesterett har slått fast at forbudet om at føreren «ikke [må] bruke mobiltelefon under kjøring» også kommer til anvendelse når bilen står stille på grunn av kø, samt når føreren har stanset for rødt lys.
Permitteringsperioden utvides til 52 uker
For å unngå unødige oppsigelser grunnet koronasituasjonen, utvides permitteringsperioden til 52 uker med virkning fra 1.11.2020. Det innføres samtidig en ny arbeidsgiverperiode for alle som har vært permittert i 30 uker eller mer per 1. 1.2021.
Innleide arbeidstakeres rett til bonus
Høyesterett har i en avgjørelse av 2.11.2020 fastslått at innleide arbeidstakere har rett til resultatbasert bonus på lik linje med fast ansatte. Innleiers plikt til likebehandling av slike arbeidstakere omfatter etter denne dommen både bonus basert på individuell prestasjon samt bonuser basert på prestasjoner på gruppenivå.
Bankers krav på erstatning etter BankID-svindel
Høyesterett slo i en dom av 22.10.2020 fast at banker ikke automatisk kan holde ofre for BankID-svindel ansvarlige for de tapene bankene påføres når svindlere tar opp lån ved å skaffe seg uberettiget adgang til offerets BankID. Frem til denne dommen ble avsagt har bankene i stor grad fått medhold i en lavere terskel for kunders uaktsomhet.
Trenger du advokatbistand?
Det koster ingenting å ringe oss for en kort innledende avklaring.
Ring oss eller ta kontakt via skjema her på nettsiden.